Brandbeveiliging tips

Hier enkele brandbeveiliging en blussen tips en adviezen om de risico’s op brand te beperken

De wasdroger

De wasdroger staat met stip op nummer 1 van elektrische apparaten die brand veroorzaken. In wasdrogers zit een filter om stof en pluizen op te vangen. En juist de combinatie van hete lucht met stof vormt de ideale combinatie voor het ontstaan van brand. Maak het filter van de wasdroger na elk gebruik stofvrij.

Verlichting

Halogeen spotjes en gloeilampen worden erg heet. Plaats deze lampen dan ook niet in de buurt van gordijnen en meubels. Houd altijd voldoende ruimte tussen brandbare materialen en lampen.

De kabelhaspel

Een opgerold snoer in een kabelhaspel wordt warm, smelt en veroorzaakt kortsluiting met brand als gevolg. Let op het beschreven maximum aantal watts van de haspel. Blijf daar altijd ruim onder. Rol een kabelhaspel altijd helemaal af! Zet nooit een stoel, kast of meubel op een snoer.

Vervuilde apparaten

Vervuilde apparaten als het broodrooster, de frituurpan, de stofzuiger en de vervuilde ‘vette’ afzuigkap vergroten de kans op brand. Maak uw apparatuur regelmatig schoon!

Brand door "vlam in de pan"

Vlam in de pan ontstaat doordat olie of vet in de pan oververhit raakt. Dit kan zowel bij een gasfornuis als een elektrisch fornuis voorkomen. Zet bij vlam in de pan onmiddellijk de warmtebron en de afzuigkap uit. Blus een brandende pan vet nooit met water. Hierdoor ontstaat een steekvlam. Doof vlam in de pan met een blusdeken of passende deksel.

Uw elektrische apparaten

Denk eraan al je je huis verlaat alle apparaten echt uit te doen. Dus ook niet de televisie op de standby stand laten staan. Ze gebruiken onnodig stroom en vormen een onnodig brandrisico. Huis uit? Apparaten uit!

De kaarsen

Kaarsen zijn gezellig maar kunnen ook gevaarlijk zijn. Laat kaarsen niet onbeheerd of in de buurt van kleine kinderen branden. Zorg er ook voor dat er geen brandbare spullen in de buurt liggen of hangen. Zet kaarsen nooit op de verwarming of in de buurt van gordijnen.

Wat hier tegen te doen? Direct blussen ..... Tips bij het blussen

- Hang een brandblusser niet terug na het gebruik. Een gebruikte brandblusser heeft vaak niet de capaciteit om nogmaals een brand te blussen.
- Houd rekening met de wind. Een brandblusser gebruik je altijd met de wind mee, nooit tegen de wind
- Loop niet direct weg na het blussen. Een brand kan zichzelf opnieuw ontsteken door de aanwezigheid van een klein vlammetje.
- Gebruik een brandblusser gericht. In het wilde weg gaan blussen, werkt nooit effectief.
- Gebruik brandblussers niet na elkaar. In plaats van meerdere blussers leeg te spuiten op rij, is het verstandiger om juist meerdere brandblussers tegelijkertijd te gebruiken.
- Let op waar de brandstof vandaan komt. Bij lekkende vloeistoffen is het aan te raden van boven naar beneden te blussen.
- Koolzuursneeuw (C02) is zwaarder dan lucht en kan zich in laag gelegen ruimten verzamelen. Er bestaat verstikkingsgevaar voor de mens in kleine ruimten.
- Schuimblussers gevuld met AFFF schuim zijn niet geschikt voor het blussen van in water oplosbare stoffen zoals alcoholen.
- In niet-vorstvrije ruimten moet een vorstbestendig schuim worden gebruikt. Dit kan een premix zijn van water, AFFF en vorstbeschermer.

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein