Brandblussers parkeergarage

Brandblussers voor uw parkeer garage

Moet er in een prive parkeergarage verplicht brandblussers aanwezig zijn, deze vraag ontvangen we elke dag bij Brandblusseradvies. Parkeer garage grenst gelijk aan de woningen?

Brandblussers voor een parkeergarage is afhankelijk van de gebruiksfunctie waar de garage toe behoort. In het algemeen kun je stellen dat een parkeer garage in een gebouw groter dan 300 m2 of een gebouw bestemd voor minder zelfredzame personen of een hotel, verplicht brandblussers aanwezig moeten zijn. Brandblussers voor parkeergarages kunnen verplicht gesteld worden door uw verzekeringsmaatschappij, de brandweer en soms ook uw gemeente en ARBO diensten. Het is uiteraard wel aan te bevelen om brandblussers aan te brengen, maar breng ze dan aan op de juiste manier (niet los neerzetten, maar op een vaste, bereikbare plaats ophangen) en laat ze jaarlijks door Brandblusseradvies onderhouden.

Waarom branden auto's sneller in parkeergarages?

Elk jaar worden er meer parkeergarages in Nederland gebouwd. Zowel onder en bij woon complexen als onder en bij publieke voorzieningen als winkelcentra's, muziektheaters en horeca. Door het integreren van deze gebouwfuncties, ontstaat hierdoor veelal complexe bouw die moeilijk bereikbaar is voor de brandweer.

Door de groei van het aantal parkeergarages in Nederland, neemt ook de kans toe dat er in een garage brand uitbreekt. Recente ervaringen laten zien dat een dergelijke brand vaak moeilijk is te bedwingen. Brandblusseradvies legt uit hoe dit komt en geeft adviezen voor eigenaren en gebruikers van parkeergarages.

De praktijk haalt theorie onderuit

Bij het ontwerpen van parkeergarage's in Nederland werd er veelal vanuit gegaan dat er maximaal 4 of 5 auto’s tegelijk in brand kunnen staan. Bij de brand in 2009 in de Haarlemse parkeergarage De Appelaar hebben 30 auto’s in brand gestaan. Negen jaar eerder stonden bij een brand in een bovengrondse parkeergarage op Schiphol zo’n 30 tot 35 auto’s gelijktijdig in brand. Hoe kunnen de theoretici er zo naast zitten? Het komt vooral door het toegenomen gebruik van kunststof in auto’s. Modellen van garagebranden waren gebaseerd op auto’s waarvan bumpers, spatborden en brandstoftanks nog van metaal waren. Brandend kunststof is een van de oorzaken waardoor een autobrand sneller dan aangenomen werd, kan overslaan. Ook veroorzaakt brandend kunststof meer rook en meer hitte dan staal.

Smeltende brandstoftanks

Door de grote hitte smelt de kunststof brandstoftank met een altijd uitdijende plasbrand als gevolg. Dit versnelt de stijging van de temperaturen en de verspreiding van de brand. Een kunststof brandstoftank kan al binnen 5 minuten lek raken en auto’s ernaast ontsteken. Ook zijn moderne auto’s voorzien van bijzondere metalen die heftig branden en altijd zeer moeilijk zijn te blussen.

Enorme schade

Wanneer tussen de 25 en 35 auto’s volledig in vlammen opgaan, zullen nog eens tientallen andere voertuigen zware brand-, rook- en waterschade oplopen. De totale schade zal dan altijd nog veel hoger uitvallen. Door de enorme hittevorming kan de constructie zodanig beschadigd raken dat de garage en eventuele bebouwing erboven lange tijd onbruikbaar blijven. De totale materiële en economische schade loopt zo makkelijk in de tonnen of zelfs meerdere miljoenen.

Gelukkig zijn er in ons land nog geen slachtoffers te betreuren bij een garagebrand. Duitser brandweerlieden hadden in 2003 dit geluk niet. Het betonnen dak van de garage die ze aan blussen waren stortte in. Acht brandweermannen kwamen hierbij om.

Oorzaken van brand

Een autobrand kan op veel manieren ontstaan. Een smeulende sigarettenpeuk, kapotte benzine of gasleiding, beschadigde elektra kabels, defecte elektronica, brandstichting, noem het maar op. Als er brand uitbreekt in dicht op elkaar geparkeerde auto’s in een grote, open ruimte, zal het vuur zich zeer snel uitbreiden. Zware rookontwikkelingen en hoge temperaturen maken het lokaliseren van de brand en de brandbestrijding uiterst moeilijk. Het belangrijkste is daarom een beginnende brand snel te detecteren en te beperken.

Schadebeperking parkeergarage's

Om de schade door een autobrand in een parkeergarage te beperken is een automatische brandblusinstallatie en brandblussers (vorstvrije schuimblussers) verreweg het meest effectief. Deze installatie detecteert de brand, alarmeert de brandweer en houdt de brand onder controle, zodat de brandweer het karwei kan afmaken. Schade wordt beperkt en de continuïteit wordt geborgd. Kort geleden nog, op 20 december 2015, werd dit bewezen in Amsterdam. Bij de bouw van parkeergarage Centraal, had de eigenaar gekozen voor een hoogwaardig brandveiligheidssysteem met sprinklers.

Hang nooit de held uit in uw parkeergarage

Gebruikers van parkeergarages willen wij het volgende advies geven: Zie je rook of vuur, alarmeer dan onmiddellijk de brandweer. Kijk goed waar de rokende of brandende auto staat en geef de parkeerlaag en het parkeervak door. Verspil geen tijd door naar een brandblusser te zoeken of spullen uit je auto te halen. Laat je auto staan en verlaat de garage direct. Waarschuw zo veel mogelijk anderen, maar laat je niet ophouden. De rook- en hitteontwikkeling gaat razendsnel.


Voor brandblussers in uw parkeer garage (klik hier), adviseren wij de volgende brandblusser of brandblussers

omhoog
Shop is in view mode
Bekijk de volledige versie van de site
Powered by Mijndomein